fredag 12 april 2013

Grönstrukturplan för Kristinehamn

I Ks § 46 2008-03-04 togs PLHU - Plan för långsiktigt hållbar utveckling för Kristinehamns kommun. Beslutet har inte upphävts, men allt arbete pågår inte, bl a inte arbetet med en
Grönstrukturplan.

Enligt PLHU bedömdes den i "Status per 31/12 2007 - tidsplan" vara klar för politiska beslut i april 2008. Till projektledare utsågs dåvarande förvaltningschefen för MBN Michael Lindstedt. Han slutade dock tyvärr ungefär i den vevan.

Sedan har arbetet med Grönstrukturplan gått i stå. I våra lokala Miljömål (antagna i KS 2008-02-15) står det:

"Lokala miljömål

> Senast 2010 ska fysisk planering och samhällsbyggande grundas på program
> och strategier för:
> [...]
> - hur kulturhistoriska och estetiska värden ska tas till vara och
> utvecklas, - hur grön- och vattenområden i tätorter och tätortsnära
> områden ska bevaras, vårdas och utvecklas för såväl natur- och
> kulturmiljö som friluftsändamål, samt hur andelen hårdgjord yta i dessa
> miljöer fortsatt begränsas, [...] Målet är identiskt med det
> nationella."

Eftersom vi inte har någon strategi för detta (dvs Grönstrukturplan), som alltså enligt våra lokala miljömål fysisk planering och samhällsbyggande skall grundas på, har jag skickat nedanstående skrivelse att tas upp på KSAU-mötet den 23 april (bilden som i färg åskådliggör hur långt arbetet har kommit i Värmlands kommuner gick inte att klistra in här, tyvärr).


Skrivelsen:
"Grönstrukturplan

På miljomal.nu framgår att mycket arbete återstår i Värmland för att uppnå delmålen i det nationella och regionala miljömålet God bebyggd miljö, mål 15
(de nationella miljömålen finns också nedbrutna till lokal nivå och antogs av KS 2008-02-15). Så här står det 2013-04-03 om Värmlands läns miljömål:

Når vi Värmlands läns miljömål?

Bedömningen 2012 i Värmlands län visar att mycket arbete återstår för att nå riksdagen beslutade miljökvalitetsmål. Endast ett av miljömålen bedöms att uppnås till 2020 och det är Grundvatten av god kvalitet. ”

Gällande kvalitetsindikatorn Planering grönstruktur och vattenområden, så svarade 2012 i Värmland 13 av 16 kommuner på frågan om de ett hade ett grönstrukturprogram.

Andel av länets kommuner som i enkät svarat att de har olika typer av grönstrukturprogram.
Förstoring
  • Ja, kommunomfattande (Karlstad, Hammarö, Munkfors)
  • Ja, någon/ra tätorter (Filipstad, Hagfors)
  • Nej, men arbete pågår (Kristinehamn)
  • Nej (Storfors, Årjäng, Eda, Arvika, Grums, Säffle, Kil)
  • Ej svar (Torsby, Sunne, Forshaga)
Svar från respektive kommun i länet om förekomsten av grönstrukturprogram år 2012.
(Källa: www.miljomal.se)

”Planeringsläget förbättras inte
Park- och naturområden är viktiga för människors hälsa, biologisk mångfald och för ekosystemtjänster, som klimatanpassning av städer och tätorter, hantering av dagvatten samt rening av luft. I större tätorter minskar grönområden till följd av exploatering och förändring i markanvändningen (SCB 2009).

Program och strategier ger underlag i samhällsplaneringen för att behålla grön- och vattenområden i och i närheten av tätorter.

I årliga enkäter sedan 2006 har kommunerna besvarat frågor om aktuella dokument som kan fungera som grönstrukturprogram. I Värmland svarade 13 av 16 kommuner på frågan år 2012. Tre kommuner angav då att de hade kommunomfattande dokument och två kommuner att de hade dokument för del av kommunen. En kommun uppgav att det pågick arbete. […]”

(Källa: www.miljomal.se)

Det är synnerligen viktigt att Kristinehamn fullföljer arbetet med att ta fram en grönstrukturplan för kommunen. Ett sådant arbete har påbörjats, men ej fullbordats och det finns för närvarande inte heller något uppdrag om att fullfölja framtagandet av denna plan.

Då Kristinehamn halkat efter i detta arbete, är det synnerligen angeläget att arbetet återupptas med det snaraste.

Jag yrkar

att kommunledningsförvaltningen ges i uppdrag att återuppta och fullfölja arbetet med framtagandet av en grönstrukturplan för Kristinehamns kommun.

Elisabeth Holmstrand Gustafsson


Kommunalråd"

Inga kommentarer: